ISU SEMASA

Susulan Kemalaangan Yang Meraguuut Baby Inara, Ini Rupanya Fungsi Air Bag Yang Ramai Ambil Mudah!!!

Seperti biasa, saban hari kita dipaparkan dengan berita kemalaa ngan tidak kira di media sosial mahupun cetak. Malah, statistik kemaaa langan  yang dikeluarkan oleh Jabatan Keselamatan Jalan Raya Malaysia dikatakan meningkat dari tahun ke tahun. Walaupun setelah pelbagai usaha telah dilakukan untuk mengurangkan terjadinya insiden ini.

Dari kempen kesedaran hinggalah ke penguatkuasaan undang-undang sudah dibuat. Tetapi benar bak kata pepatah, malaa ng tidak berbau, kita tak tahu bila ianya bakal terjadi. Yang kita mampu hanyalah berwaspada dan berdoa supaya segalanya dipermudahkan dan keselamatan kita dilindungi.

Namun jika sesuatu perkara itu telah ditetap berlaku maka ia akan tetap terjadi. Tidak lambat atau cepat hatta sesaat pun. Seorang pengguna Facebook telah menulis hantaran, menceritakan satu kemaa langan yang terjadi tengahari tadi. Menurutnya:

Mengalir air mata dari lokasi kemal@ngan hingga ke Ipoh

Time aku lalu baru jadi dalam 5 minit. Jarang aku nak berhenti kalau ada acc1dent ni. Tp disebabkan ternampak ada baby dekat bahagian penumpang bezza biru tu aku berhenti jugak.

Bila sampai aku tanya ayah baby tu. Baby okey x? Dia cakap baby xsedar. Aku mintak izin nak cek baby tu. Bibir dah biru. Terus bukak helmet mintak izin nak cpr.

First 2 minute muka baby dah start merah. Tapi no sign of life. Aku terus cpr lagi, then baby tu munt@h. Sama jugak still tak bernafas. Dah clearkan airways pun sama. Then aku teruskan lagi lebih dari 10 minit. Baby dah start biru balik.

Allahu… Lagi sed1h bila ayah dia mintak aku sedarkan anak dia. Aku tak kuat nak hadap. Aku toleh belakang ada brader tu mintak nak sambung cpr. Aku terduduk dekat tepi divider tu. Ayah dia takde 1njured pun. Mak dia pecah mulut sebab airbag. Baby tu baru umur 5 hari. Dah nak sampai rumah nenek dia dah pun. Tp aj@l dia sampai dulu.

Siapa yg ada baby tu tolong la letak dalam car seat. Kalau tak mampu jangan duduk depan. Duduk belakang pakai seat belt. Yes… airbag tu selamatnya nyaw@ mak dia… but not the baby . Tenanglah baby Inara di syurga. Uncle mintak maaf, uncle dah try semampu yg boleh. Tp Allah lebih sayangkan Inara.

 

Sumber; Amirul Azuan

BAGAIMANA BEG UDARA BERFUNGSI APABILA KEMAA LANGAN

 

Beg udara berfungsi apabila berlaku hentaa kan kuat yang dikesan sensor kereta sebelum signal dihantar supaya ia mengembung. Beg udara akan melindungi bahagian utama tubuh seperti kepala, leher dan dada.

Tanpa beg udara sebagai pelindung, tubuh yang cuma ditahan tali keledar berisiko mengalami kecee ederaan pada leher dan dada, terutama jika impak sangat kuat. Kedudukan beg udara bergantung kepada jenis kenderaan. Kebanyakan kereta moden standard hari ini sudah sedia dipasangkan beg udara di bahagian depan, manakala beg udara untuk penumpang belakang ialah pilihan tambahan.

Jawapannya, TIDAK. Ini kerana beg udara sudah diuji untuk keselamatan pengguna. Jenis material yang digunakan untuk beg udara ialah nilon nipis dengan lubang-lubang kecil. Menerusi lubang itulah gas nitrogen akan mengembungkan beg udara sebelum ia mengempis sendiri perlahan-lahan.

Berbaha ayakah gas nitrogen? Jangan bimbang kerana udara yang kita hirup pun mengandungi 78 peratus kandungan nitrogen. Jadi, boleh disimpulkan, nitrogen ialah jenis gas yang selamat seandainya tersedut.

Kesimpulannya, beg udara sudah menjadi ciri keselamatan penting dalam pembuatan kenderaan moden masa kini. Ia termasuk dalam ciri keselamatan pasif yang hanya berfungsi apabila kemalangan berlaku pada skala impak tertentu. Jadi tidak perlu bimbang beg udara kereta anda akan mengembung tiba-tiba jika berlaku kemalangan kecil.

Malah, ciri beg udara sepatutnya menjadi kriteria penting pembelian kereta baharu. Tidak salah berbelanja lebih untuk mendapat tambahan ciri keselamatan yang bukan saja untuk diri sendiri, tetapi juga penumpang kereta anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *