ISU SEMASA Keluarga

Disyaki Hiidap Influ3nza, Akhirnya Nur Dinie pergi jua

MURID Tahun Satu, Nur Dinie Damia Muhammad Noor, 7, yang dirawat di Unit Raw4tan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru dan disyaki dijangk1ti influ3nza, men1nggal dunia pada 10.41 malam tadi.

Berita Harian melaporkan, bapa Nur Dinie Damia, Muhammad Noor Amin, 38, yang berkongsi berita sed1h itu, turut memohon orang ramai mendoakan supaya r0h anak bongsunya itu ditempatkan dalam kalangan golongan beriman.

“Anak saya dah t1ada. Innalillahiwa1nailaihirojiun,” katanya dalam mesej ringkas yang dihantar kepada pemberita menerusi WhatsApp, sebentar tadi.

Mengalami jangk1tan pada hat1 dan otak mat1

Sebelum itu, pada siang hari, Muhammad Noor yang ditemui pemberita di luar ICU HSA berkata, anaknya mengalami jangk1tan pada bahagian hati dan disahkan mengalami otak mat1 selepas menjalani imbasan pada tengah hari, hari ini.

Beliau yang kelihatan sebak berkata, Nur Dinie dimasukkan ke IC U HSA sejak empat hari lalu selepas kes1hatannya merudum ketika dir4wat di sebuah hospital swasta di Johor Bahru.

“Nur Dinie sebelum ini seorang kanak-kanak yang aktif dan tidak mengh1dap sebarang penyak1t, namun kes1hatannya tiba-tiba merudum selepas mengalami d3mam minggu lalu.

“Hari ketiga d3mamnya masih tidak kebah menyebabkan saya membawanya ke klinik sebelum dia disahkan dijangk1ti Influ3nza A sebelum dirujuk ke sebuah hospital swasta.

Mvntah dar4h sebelum masuk ICU

“Keadaan Nur Dinie ketika diraw4t di hospital swasta juga tidak menunjukkan perubahan di samping mengalami mvntah d4rah menyebabkan dia kemudiannya dirujuk ke HSA dan dimasukkan ke dalam IC U bagi pemantauan pakar,” katanya.

Terdahulu, Harian Metro hari ini melaporkan, Jabatan Kes1hatan Johor (JKJ) mengesahkan seorang murid Tahun Satu (merujuk kepada Nur Dinie Damia) yang dirawat di ICU sebuah hospital di Johor Bahru, dijangk1ti Influ3nza seperti yang tular di media sosial.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Kes1hatan dan Sumber Manusia, Aminolhuda Hassan berkata, selain dijangk1ti Influ3nza terdapat juga kompl1kasi lain yang menyebabkan kanak-kanak terbabit perlu diraw4t di ICU dan diletakkan di bawah pengawasan pakar.

“Berdasarkan laporan doktor pakar, kanak-kanak terbabit turut mengalami pelbagai kompl1kasi lain bukan hanya Influ3nza sahaja,” katanya pada sidang media di JKJ Johor Bahru, hari ini.

Antivirvs Influ3nza di Johor masih mencukupi

Sementara itu, Aminolhuda memberi jaminan keadaan wab4k Influ4nza di Johor dalam keadaan terkawal dan boleh diuruskan.

Katanya, bekalan pervbatan terutama antivirvs Influ3nza di negeri itu masih mencukupi.

“Malah 89 murid prasekolah sehingga Tingkatan Empat yang disyaki dijangk1ti Influ3nza dir4wat sebagai pesak1t luar dan diminta berehat di rumah masing-masing.

“JKJ tidak merekodkan jumlah pesak1t Influ3nza di negeri ini (Johor) berikutan jangk1tan berkenaan tidak tertakluk kepada keperluan pelaporan atau notifikasi mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyak1t Berjangk1t 1988, seperti jangk1tan d3nggi contohnya yang memerlukan setiap jangk3tan direkodkan.

“Pemantauan terhadap kes Influ3nza Like Illness (ILI) mendapati berlaku peningkatan kes ILI dan severe acute respiratory infection (SARI) sejak pertengahan bulan lalu, namun peningkatan yang direkodkan masih berada dalam julat normal,” katanya.

p/s: Sama-sama kita doakan suapaya aarwah di tempatkan di kalangan orang-rang yang beriman

sumber: hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *