Hiburan

“Elakkan guna nama Balqis” – Ustaz Tampil Perjelas Hukum Sebenar

Boleh dikatakan sejak beberapa harini, kecoh di laman media sosial mengenai penyakit misteri yang sedang di alami oleh pelakon cilik Puteri Balqis.

Selepas muncul dalam program TV3 Bersamamu baru-baru ini, pelakon cilik terkenal Puteri Balqis menjadi tumpuan apabila namanya yang melonjak naik tak lama dahulu tiba-tiba merundum secara drastik akibat penyakiit yang dialami.

Walaupun kanak-kanak itu sudah bervbat di hospital, namun menurutnya doktor masih belum dapat mengenalpasti penyak1t sebenar yang menyerangnya itu. Apa yang pasti dia mempunyai masal4h dalaman sahaja.

Bukan itu sahaja, ramai netizen yang terus membuat spekvlasi sendiri di mana, nama pelakon itu berkemungkinan menjadi penyebab berlakunya penyak1t misteri ini. Pulak dah?

Ada yang berkata, nama Balqis adalah tidak bersesuaian untuk digunakan kerana ia mereka yang menggunakan nama itu dikatakan boleh mudah di serang penyak1t mist3ri.

Sumber: Twitter
Namun begitu, kita sebagai umat islam yang percaya bahawa segala benda yang berlaku sudah ditentukan oleh pencipta sepatutnya tidak boleh mempunyai kesangsian terhadapnya.

Tweet mengenai perkara ini juga telah dibalas oleh seorang ustaz di laman Twitter. Menurutnya mempercayai nama yang boleh membawa kepada perkara bvruk adalah sy1rik.

Perbuatan ini dilarang agama. Kenyataan ustaz tersebut juga disokong dengan penjelasan daripada laman web mufti mengenai isu ini.

Khvrafat dan bercanggah dengan aqidah

Menurut portal Pejabat Mufti Wilayah, hasil daripada kajian dan penyelidikan yang dilakukan, mereka tidak menjumpai apa-apa penjelasan yang berasas mengenai dakwaan sesuatu nama yang telah diberi itu terlampau berat untuk digunakan oleh seseorang.

Bukan itu sahaja, mempercayai sesuatu nama itu boleh membawa kepada perkara buruk boleh menyebabkan ia jatuh khvrafat.

“Kepercayaan ini juga kami khuatiri bercanggah dengan aqidah yang sejahtera yang wajib diimani kesemua muslim iaitu hanya Allah SWT sahaja yang boleh beri manfaat atau mvdarat” Mufti.

Oleh yang demikian, sebagai umat islam, jangan mudah percaya bahawa sesuatu nama tu boleh membawa kepada berlakunya perkara bvruk.

Dato’ Hattan mula bersuara menegenai penyak1 Puteri Balqis

Terpanggil dengan kisah yang menyentuh hati rakyat Malaysia terhadap penggiat seni muda ini, penyanyi lagenda Dato’ Hattan juga menzahirkan rasa simpat1 melihat nasib pelakon cilik ini.

Banyak seniman bantu …jangan tuduh bukan bukan tak ba1k…”- Dato Hattan

Daripada perkongsian Harry Aziz, seruannya melalui status Facebook itu menjadi jadi pertikaian netizen terhadap kredibiliti Kesatuan Seniman yang dikatakan tidak melakukan apa-apa terhadap nasib Puteri Balqis.

Disebabkan itu, Dato’ Hattan ada memberikan komen untuk menyangkal dakwaan netizen yang meng3cam organisasi tersebut.

Tambah Dato’ Hattan lagi, beliau ada berbual dengan presiden Zed Zaidi berkenaan dengan hal ini. katanya lagi penyak1t Puteri Balqis ini lain macam dan memerlukan r4watan kampung. Ini kerana doktor mengatakan penyak1t yang dialami oleh Balqis ini bukan penyakit kans3r.

Hidap penyak1t mist1k?

Dalam pada itu, Dato’ Hattan juga ada muat naik satu status menyeru agar pihak-pihak produksi yang terlibat untuk membuka ruang kepada pelakon ini bagi menjana pendapatannya.

Selain tersentvh melihat nasib Puteri Balqis, Dato Hattan juga mohon agar berikan peluang kepada pelakon cilik ini beraksi semula.

Jangan lah pinggirkan dia – Dato’ Hattan

Penyakiit Miisteri

“Sekarang Puteri suka menulis, jual buku dan lebih penting setiap hari dapat berdua bersama ibu. Kali terakhir berlakon ialah pada awal 2018 dan selepas itu Puteri banyak menulis. Sebelum ini Puteri ada mas4lah dalaman tapi doktor masih belum dapat sahkan apa sebenarnya penyak1t Puteri. Mvntah d4rah waktu berjalan, tidur, tersedak dan mvntah, kesannya Puteri akan jadi lemah.

“Kami menaiki komuter selama sejam perjalanan, kami pergi Masjid India, Pudu merata kami pergi berdua. Kami jual kepada orang ramai, kalau kami ditolak itu perkara biasa, tak ramai yang perasan bahawa saya pelakon,” katanya ketika mengadakan pertemuan bersama Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Nadzim Johan.

Sebelum ini, pelakon cilik itu pernah memenangi beberapa anugerah antaranya ialah Anugerah Skrin ke-16 Anugerah Artis Harapan Pantene, Anugerah Skrin ke-18 Pelakon Wanita Terbaik Drama, dan Anugerah Televisyen Asia ke-19 Pelakon Wanita Terbaik.

Andaikata ada insan mulia ingin menyalurkan bantuan buat Puteri Balqis, boleh salurkan di nombor akaun 162777190105 Maybank, Norashikin Mohamad Aziz.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *