Hadiah

Gembirakan Hati Isteri Dengan Memberi Hadiah. Ini Kelebihannya.

2024-06-12

Gembirakan Hati Isteri Dengan Memberi Hadiah. Ini Kelebihannya. | DUNIA DAN AKHIRAT : Isteri ni tak minta lebih pun dari seorang suami. Cukuplah untuk disayangi, dapat menyediakan tempat tinggal, ringan tulang dan memberi nafkah untuk ahli keluarga. Jika dapat apa-apa pemberian sekalipun, itu dikira bonus.

hati isteri

GEMBIRAKAN HATI ISTERI

Bagi suami pula, apa salahnya sesekali gembirakan hati isteri dengan memberi hadiah. Walaupun bukan hadiah mahal, tapi pemberian dari seorang suami pasti akan dihargai oleh isteri.

Ingatlah di sebalik kejayaan suami, terselit doa yang dikirimkan oleh isterinya. Jika suami tak berkira, percayalah rezeki itu sentiasa datang mencurah-curah dan kebahagiaan jadi milik bersama.

“Eh, beri isteri hadiah dapat pahala tak?” Ish mestilah. Ko senyum pun dapat pahala. Apalagi mengembirakan pasangan hidup.”

Nah, ingin saya kongsikan harini sedikit ilmu tentang fadilat memberikan hadiah kepada isteri. Moga dibaca dengan hati yang tenang dan jiwa yang besar.

KELEBIHAN MEMBERI HADIAH KEPADA ISTERI

  •  Ia simbol kasih suami terhadap isteri.
  •  Menggembirakan hati isteri.
  •  Mencetuskan rasa hormat dan taat dalam hati isteri terhadap suami.
  •  Mewariskan rasa cinta dan menghilangkan kekotoran hati. Sabda Nabi,
    “Hendaklah kalian saling memberi hadiah kerana hadiah itu dapat menghadirkan rasa cinta dan membersihkan berbagai kekotoran hati dan jiwa.”
  • Mendatangkan rasa saling cinta-mencintai, menyatukan hati dan memunculkan kasih sayang.

Imam Tabrani meriwayatkan daripada Aisyah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda,
“Biasakanlah kamu saling memberi hadiah, nescaya kamu akan saling mencintai.” Juga diriwayatkan oleh Bukhari dalam Adabul Mufrad, no. 594. Ibnu Hajar berkata, “Sanadnya shahih.”

Melakukan kebaikan kepada isteri adalah sebahagian tanda Muslim sejati. Suami baik sedar bahawa dirinya menanggung amanah besar dalam soal menjaga kepentingan isteri.
Sabda Rasulullah saw bermaksud:

“Orang yang baik di antara kamu ialah orang paling berlaku baik terhadap isterinya dan akulah orang paling baik terhadap isteri daripada kamu.” (Hadis Riwayat at-Tarmizi).
Hadis lain dalam Riwayat at-Tarmizi bermaksud:

“Mukmin yang paling sempurna imannya ialah mukmin yang paling baik akhlaknya dan paling lemah lembut terhadap isterinya.”

Kawan-kawan, Rasulullah juga suka memberi hadiah kepada isteri-isteri baginda. Apabila pulang dari mana-mana perjalanan, baginda sering membawa pulang hadiah untuk isteri-isteri baginda.

Pernah suatu ketika, baginda terlupa membawa pulang hadiah, baginda berpatah semula ke pekan lalu membelikan ahdiah untuk isteri baginda.

Sweet kan. Role model kita sebagai seorang orang mukmin. Insha Allah. Begitulah.

Tak salah kita nak bersweet dengan pasangan halal kita kan, tambah-tambah lagi bila kita bagi pakej travel Aceh ni kan.

Dalam Islam, memberikan hadiah, termasuk hadiah dari suami kepada isteri, mempunyai hukum dan panduan tersendiri. Berikut adalah penjelasan mengenai hukum memberikan hadiah kepada isteri menurut perspektif Islam:

1. Memberi Hadiah Adalah Sunnah

Memberi hadiah dalam Islam adalah sunnah yang sangat dianjurkan. Rasulullah SAW bersabda:

“Saling memberi hadiahlah kamu, nescaya kamu akan saling mencintai.” (HR. Bukhari)

Hadiah boleh menjadi cara untuk menunjukkan kasih sayang, meningkatkan persaudaraan, dan mengeratkan hubungan antara suami dan isteri.

2. Bentuk Memuliakan Isteri

Dalam Islam, suami dituntut untuk memuliakan dan menghargai isterinya. Memberikan hadiah adalah salah satu cara untuk memuliakan isteri. Rasulullah SAW sendiri memberikan hadiah kepada isteri-isteri baginda sebagai tanda kasih sayang dan penghargaan.

3. Menambah Kasih Sayang

Memberikan hadiah kepada isteri dapat meningkatkan rasa cinta dan kasih sayang. Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW bersabda:

“Sebaik-baik kalian adalah orang yang paling baik terhadap keluarganya, dan aku adalah orang yang paling baik terhadap keluargaku.” (HR. Tirmidzi)

Hadiah adalah satu bentuk kebaikan yang boleh menunjukkan kasih sayang suami terhadap isteri. Hadiah juga dalam pelbagai bentuk dan cara, sebagai contoh hadiakan pakej murah Aceh ni pada isteri.

4. Tidak Wajib Tetapi Sangat Dianjurkan

Memberikan hadiah kepada isteri tidak wajib dalam syariat Islam, tetapi sangat dianjurkan. Ini bermaksud suami tidak berdosa jika tidak memberi hadiah, tetapi memberikan hadiah membawa banyak kelebihan dan keberkatan. Suami yang sering memberikan hadiah kepada isteri menunjukkan sikap menghargai dan boleh membawa kebahagiaan dalam rumah tangga.

5. Sebagai Tanda Penghargaan

Islam sangat menganjurkan untuk menghargai jasa dan pengorbanan isteri dalam mengurus rumah tangga dan keluarga. Memberikan hadiah adalah satu cara untuk menunjukkan penghargaan tersebut. Firman Allah dalam Al-Quran:

“Dan pergaulilah mereka (isteri-isteri) dengan cara yang baik…” (Surah An-Nisa: 19)

Memberikan hadiah dengan niat yang baik adalah sebahagian daripada pergaulan yang baik dalam rumah tangga.

6. Memberi Hadiah Adalah Satu Bentuk Sedekah

Memberikan hadiah kepada isteri boleh dianggap sebagai satu bentuk sedekah. Dalam sebuah hadis, Rasulullah SAW bersabda:

“Barang siapa memberi nafkah kepada keluarganya dengan niat untuk mendapatkan pahala dari Allah, maka baginya sedekah.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Hadiah yang diberikan dengan niat untuk menyenangkan hati isteri akan mendapat ganjaran pahala dari Allah SWT.

7. Menunjukkan Sikap Murah Hati

Islam menggalakkan umatnya untuk bersikap murah hati dan dermawan. Memberikan hadiah kepada isteri adalah salah satu cara untuk menunjukkan sikap murah hati suami. Rasulullah SAW sendiri adalah contoh terbaik dalam hal ini, di mana baginda sering memberi hadiah dan sedekah kepada ahli keluarganya dan orang lain.

8. Menghindari Rasa Iri dan Dengki

Dengan memberikan hadiah kepada isteri, suami boleh membantu menghindari perasaan iri hati dan dengki yang mungkin timbul jika isteri melihat orang lain menerima hadiah. Ini membantu mengekalkan keharmonian dan keamanan dalam rumah tangga.

 

Memberikan hadiah kepada isteri adalah amalan yang sangat dianjurkan dalam Islam. Ia membawa banyak kebaikan dan keberkatan, serta dapat meningkatkan kasih sayang dan keharmonian dalam rumah tangga. Meskipun tidak wajib, amalan ini mencerminkan sikap menghargai dan kasih sayang yang tinggi, yang sangat digalakkan dalam Islam. Hargailah isteri kita yang menjaga makan pakai kita selama kita hidup bersamanya, biarlah mereka membuat pilihan di tempat menarik Aceh ni.

Artikel Lain